Haber

İkinci tur: CHP yabancı seçim takvimine itiraz edecek

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci varyantında yurt dışında oy verme işlemleri 20 Mayıs’ta başlayacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimler öncesi yaptığı açıklamada, ikinci tura gidilmesi halinde yurt dışında ve gümrük kapılarında oy kullanma işleminin 20 Mayıs’ta başlayacağını duyurdu. YSK, yurt dışında oy verme süresinin 24 Mayıs’ta sona ereceğini, gümrük kapıları için son başvuru tarihinin ise 28 Mayıs olacağını duyurdu.

Ancak Millet İttifakı Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci cinste geniş oy aldığı ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde sadece iki gün süreyle ikinci tip oy kullanma ihtimali tepkilere neden oldu.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Seçimin ikinci tura kalması halinde ABD’de oy verme işleminin 5 gün süreceği bilgisini aldık. Hatta sandık görevlilerinin isimlerini biz hazırlamıştık. ve gözlemciler 5 gün. Dün akşama kadar Washington Büyükelçiliği ve konsoloslukların internet sitesinde 5 gün olarak yazıyordu. Dün gece YSK değiştirip 2 güne indirdi” dedi.

Özcan, “Ne tesadüf bu gün sayısını düşürme süreci, Kemal Kılıçdaroğlu’nun rekor oy aldığı ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Japonya gibi ülkelerde uygulandı.”

Kılıçdaroğlu, ilk turda ABD ve Kanada’da oyların yüzde 80’ini, İngiltere’de yüzde 79’unu, Japonya’da yüzde 62’sini ve Avustralya’da yüzde 54’ünü aldı.

CHP: Topu birbirlerine atıyorlar

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan konuyla ilgili Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Seçimlerle ilgili tüm kararları Yüksek Seçim Kurulu alıyor. Alınan kararları dış temsilcilikler uyguluyor. Bu kurulun işleyişi ve seçimlere başvuru yolları yönetim kurulu da açık.”

Ancak CHP’li yetkililer bu konuda YSK ve Dışişleri Bakanlığı’nın sorumluluğu birbirine yüklediğini savunuyor.

DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre CHP, ABD’deki Türk vatandaşlarının şikayetlerini YSK ve Dışişleri Bakanlığı’na iletti.

YSK’dan gelen yanıtı açıklayan CHP’li bir kaynak, “Bu konudaki yetki YSK’de değil, Dışişleri Bakanlığı’nda. Yani süreyi YSK’ya Dışişleri Bakanlığı veriyor. ve onaylıyorlar.”

Yurter Özcan da, “YSK ve Dışişleri Bakanlığı birbirine topu atıyor. Baştan beş gün olarak belirlendiği için lojistik gerekçeler mazeret olamaz.”

Özcan, bugün YSK’ya yapılacak itiraza ilişkin dilekçelerin hazırlandığını sözlerine ekledi.

Seçimlerin ilk turunda 27 Nisan’da başlayan oy verme süreci, dış temsilciliklerde 9 Mayıs’a, gümrüklerde ise 14 Mayıs’a kadar sürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu