Avrupa Birliği’nden tarıma 300 milyar euro
AB Komitesi, yeni Ortak Tarım Politikası’nın 1 Ocak 2023’te yürürlüğe gireceğini duyurdu.
Komitenin tüm üye ülkelerin tarımsal stratejik planlarını onayladığına işaret edilen açıklamada, “AB finansmanından sağlanacak toplam 264 milyar avro, Avrupalı çiftçileri sürdürülebilir ve sağlıklı bir tarım paylaşımına geçişte destekleyecek ve tarımın korunmasına yardımcı olacaktır.” kırsal alanların canlılığı ve çeşitliliği.” terim kullanıldı.
Üye ülkelerin tarıma eş finansman ve tamamlayıcı üsler de sağlayacağı hatırlatılarak, 2023-2027 dönemi için çiftçilere ve kırsal topluluklara tahsis edilen toplam kamu bütçesinin 307 milyar avro olacağı kaydedildi.
Açıklamada, doğrudan ödemeler kapsamında hak kazanan çiftçilere her yıl 20 milyar avroluk temel gelirin verileceği belirtildi.
Küçük ve orta ölçekli çiftliklere daha yüksek gelir takviyesi yapılacağına işaret edilen açıklamada, eser miktarda protein içeren tohum ekenlere temelin artacağı bildirildi.
Açıklamada, iklim, su, toprak, hava, biyoçeşitlilik ve hayvan refahı için 98 milyar avroluk tarım politikası fonu ayrılacağına işaret edildi.
Genç çiftçilere özel destek sağlanacak
Genç çiftçilere özel katkı sağlanacağının altı çizilen açıklamada, toplam 8,5 milyar avroluk kamu harcamasının genç çiftçilerin faaliyete geçtikleri ilk yılda kullanmaları için kullandırılacağı belirtildi.
2023 yılında yürürlüğe girecek yeni tarım politikası; Biyoçeşitliliğin güçlendirilmesini ve çiftçilerin iklim dostu ve çevre dostu uygulamalara yönlendirilmesini içerir.
Üye devletler, kırsal kalkınma bütçesinin en az yüzde 35’ini ve doğrudan ödemelerin en az yüzde 25’ini çevre ve iklim dostu önlemlere tahsis edecek.
Doğrudan ödemelerin en az yüzde 10’u küçük ve orta ölçekli üreticileri desteklemek için kullanılacak.
Fiyat veya piyasa dengesizlikleri gibi acil durumlarda kullanılmak üzere 450 milyon Euro’luk kriz fonu oluşturulacak.
AB’nin toplam bütçesinin yaklaşık üçte biri tarım politikasına ve bu alandaki desteğe ayrılmıştır.