Ekonomi

Cengiz Holding şirketine yatırım teşviki

Eti Alüminyum AŞ’nin Konya’da yapacağı yatırım projesi, yüzde 100 vergi indirimi ve yüzde 85 yatırıma katkı oranı, gümrük vergisi muafiyeti, KDV muafiyeti, KDV iadesi, vergi indirimi, 10 yıl sigorta primi patron hissesi eki azami tutar limiti olmaksızın, azami 75 milyon TL nitelikli işçi takviyesi ve 200 milyon TL’yi geçmemek üzere güç tabanı gibi teşviklerden yararlanacak.

YATIRIM SÜRESİ 5 YIL OLARAK BELİRLENMİŞTİR

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre söz konusu yatırımın süresi 5 yıl olarak belirlendi. Yatırımın öngörülen süre içinde gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca bu sürenin yarısına kadar ek süre verilebilir.

Geçen yıl 1 Aralık’ta başlayan projenin öngörülen sabit yatırım bedeli 3 milyar 10 milyon 545 bin 522 lira olarak belirlenmişti. Yatırımın öngördüğü ek istihdam 285, öngörülen kalifiye eleman sayısı ise 45 olarak gerçekleşti.

Yatırım süresi sonunda yılda 100 bin ton sıcak ve/veya soğuk haddelenmiş alüminyum yassı ürün üretilmesi planlanıyor.

Yatırım projesi, gümrük vergisi muafiyeti (yatırım süresince kullanılabilecek %100 vergi indirim oranı, %85 yatırıma katkı oranı, %100 yatırıma katkı oranı), KDV muafiyeti, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi patron hissesi ilavesi (10 adet) (azami tutar sınırı olmaksızın) yıl), nitelikli işçi esası (maksimum 75 milyon TL), güç takviyesi (işletme geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 200 milyon TL’yi geçmemek üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’si).

PERSONEL DESTEĞİ VERİLECEK

Kalifiye işçi eki, her bir kalifiye işçi için asgari ücretin aylık brüt fiyatının 20 katını geçmemek üzere 5 yıl süreyle uygulanacaktır.

Enerji ilavesi, Bakanlıkça kısmen faaliyete geçtiğinin veya tamamlama vizesinin tamamlandığının tespit edildiği ayı takip eden aydan başlamak üzere, Kararda belirtilen oran ve süre sınırını aşmamak kaydıyla azami taban fiyata ulaşıncaya kadar devam eder. yatırım yapılır.

Yatırımın tamamlanmasının ardından firma tamamlama vizesi için Bakanlığa başvuracak.

Kararları Sanayi ve Teknoloji Bakanı verecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu