Haber

İstanbul Silivri’de depreme hazırlık toplantısı

İSTANBUL (İGFA) –Silivri Belediyesi, 1-7 Mart Sarsıntı Haftası nedeniyle ‘Silivri Belediyesi’nin Deprem Gerçeğine Yaptığı Hazırlıklar’ konulu halkı bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda detaylı bir sunum yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, ilçede afet hazırlıkları hakkında değerli bilgiler verdi.

Başkan Yılmaz yaptığı konuşmada, Silivri Belediyesi tarafından yürütülen mikrobölgeleme ve jeolojik çalışmalar, Boğluca Deresi çevresindeki ‘Yasak Alan’ kararının kaldırılması, riskli binaların yıkılması ve Varnalı Konutları’ndaki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Önder Yılmaz’ın gündeminde Silivri Afet Uyum Merkezi tarafından yürütülen afet çalışmalarına da yer verildi.

Silivri’de yaklaşık 4 yıldır doğal afetlere dayanıklı kent oluşturmak için yaptıkları çalışmalarla ilgili detaylı bir sunum yapan Önder Volkan Yılmaz, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tüm ilçelerden Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi istedi. Türkiye’de. Silivri Belediyesi olarak kapsamlı bir çalışma yürüttük ve Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizi Bakanlığımıza onaylattık. Bu çalışma ile ilçemizde meydana gelebilecek heyelan, sel, deprem gibi tüm afetleri göz önünde bulundurarak beklenen riskli alanları belirledik. Yapılacak planlama çalışmalarında usul ve araçları belirleyerek sorunlu görünen bölgelerdeki mahallelerde sağlıklı ve güvenilir alanlar oluşturarak yeni yol haritamızı oluşturduk. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi kapsamında 3 aşamadan oluşan bir çalışma gerçekleştirdik. İlk aşamada Silivri ile ilgili önemli bir envanter çalışması gerçekleştirdik. Yerinde 69.185 bina tespit ettik. Görüntüleme çalışmalarımızla tüm yapıları kayıt altına aldık. Bu bilgilerin İl Bilgi Sistemine girişini tamamladık. İkinci etapta ise ilçemiz genelinde yapılan fiziki ve sosyal analizler doğrultusunda Silivri’mizi 4 bölgeye ayırdık. Bu alt bölgelere özel planlama kararları ürettik. Üçüncü adımda saha çalışmaları ile yapı stokunu analiz ettik. Tespitini tamamladığımız 69.185 binanın 17.095’inin yapısal ve zemin puanlama sistemine göre riskli yapı olabileceğini iddia ediyoruz. Yaptığımız bir diğer değerli çalışma da mikrobölgeleme ve imar revizyonlarıdır. Mikrobölgeleme çalışmaları esasında büyükşehir belediyelerinin görev, yetki ve sorumluluğundadır. İlçe belediyeleri bu çalışmaları yapmıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yapmasını beklemeden mikrobölgeleme çalışmalarımızı tamamladık. 27.03.2020 tarihinde İmar Planı Revizyon ihalesi yapılmış ve afete duyarlı imar planı çalışmaları için 5.650 hektarlık alanda jeolojik etüt yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu çok trajik bir durum. 519 harita ve yaklaşık 16 bin hektar alanda mikrobölgeleme ve jeolojik çalışmalarımızı tamamladık.” söz konusu.

2,5 yıllık çalışma sonucunda Boğluca Deresi çevresinde kentsel dönüşümün önünü açtıklarını belirten Önder Volkan Yılmaz, “2,5 yıllık çalışmanın ardından yapı yasağını kaldırdık ve İBB’den onaylattık. Yasak ilan edilen yaklaşık 159,4 hektarlık alanda kentsel dönüşümün önünü açtık. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız, mali durumlarını oluşturmaları halinde diledikleri gibi kentsel dönüşüm yaptırabilecekler. Silivri Belediyesi olarak temel hizmet anlayışımız siyasi tartışmalara bulaşmadan insan odaklı hizmetleri Silivri’ye getirmektir. İBB ve Önder Ekrem İmamoğlu ile çeşitli platformlarda görüştüm. Bir kez daha söylemek istiyorum: İnşallah Boğluca Deresi çevresinde yaşayan vatandaşlarımız için bir kentsel dönüşüm atağı başlatılır. Buradaki mülk sahiplerinin bir an önce binalarını kontrol ettirmelerini ve gerekli önlemleri almalarını belirtmek isterim.” terimleri kullandı.

keciborlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu